Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een elektromonteur?

Wat is een elektromonteur? Een elektromonteur is een monteur die zich bezig houdt met alle werkzaamheden rondom elektra. Zo een kan een elektromonteur elektrotechnische installaties zoals verlichting installeren, maar ook storingen aan beveiligingssystemen oplossen. Het beroep elektromonteur is zeer divers.

Verschil elektromonteur en elektricien

Een elektromonteur wordt ook wel elektricien of monteur elektrotechniek genoemd. Er zit dus geen verschil in het werk en zijn in veel gevallen synoniemen van elkaar.

Elektromonteur opleiding

Hoe word je elektromonteur? Of wat doet een elektricien? Om elektromonteur te worden kan je het beste de beroepsopleiding elektromonteur volgen. Dit is een mbo-2 opleiding. Met deze opleiding word je dus elektromonteur. Wil je een stapje hoger? Dan kan je de opleiding hbo elektrotechniek volgen. Dit kan met een niveau 4 diploma mbo als vooropleiding. Je wordt dan elektrotechnisch ingenieur en kan dan komen te werken als bijvoorbeeld electro-designer, software ontwerper, technisch adviseur of technisch projectleider.

Werkzaamheden elektromonteur

Wat is een elektromonteur? En wat doet een elektromonteur? Om deze vraag te beantwoorden moet je ook weten wat de werkzaamheden zijn. Hieronder een greep uit de werkzaamheden van een elektromonteur:

  • Installaties / elektrische systemen inspecteren op fouten
  • Testen en onderhouden van systemen
  • Het oplossen van storingen aan systemen
  • Veiligheid van systemen in de gate houden
  • Bonnenwerk bij klanten of bewoners
  • Het uitvoeren van preventie onderhoudstaken

Het werk bevindt zich met name in de woningbouw, utiliteitsbouw, industrie, scheepsbouw, telecom of petrochemie.

Wie werkt met een elektromonteur samen? Als elektromonteur kan je zowel zelfstandig of in een team van mede elektromonteurs werken. Het hangt af van het project. Verder werk je vaak samen met installateurs, mechatronica of WTB monteurs, planners en werkvoorbereiders. Het verschilt per branche met wie je precies samenwerkt.

Elektromonteur salaris

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat is een elektromonteur”, kunnen we praten over het leuke gedeelte: het salaris.

Want wat verdient een elektromonteur? In andere woorden wat is het salaris van een elektromonteur? Het salaris van een elektromonteur ligt gemiddeld tussen de €2465 bruto en €3335 bruto per maand. Het gemiddelde salaris van een elektromonteur is €2900 bruto.

Of je nu als elektromonteur hbo of mbo hebt gedaan maakt in feite qua salaris niet zo veel uit. Een elektromonteur van het mbo verdient gemiddeld €2670 bruto per maand en een elektromonteur met een hbo opleiding verdient gemiddeld €2675 bruto per maand (salaris elektromonteur hbo).

Vanzelfsprekend is het elektromonteur niveau 4 salaris hoger dan het salaris elektromonteur mbo 3.

Als junior elektromonteur met minder dan 2 jaar ervaring verdien je gemiddeld €2730 bruto per maand. Ben je een medior of senior met meer dan 3 jaar ervaring als elektromonteur, dan verdien je gemiddeld €2910 bruto per maand.

Als je als elektromonteur een vast contract hebt verdien je gemiddeld €2900 bruto per maand. Laat jij je als elektromonteur detacheren? Dan verdien je €3070 bruto per maand.

Elektromonteur doorgroeimogelijkheden

Een elektromonteur kan naarmate zijn ervaring doorgroeien naar teamleider elektromonteur of zelfs naar werkvoorbereider / projectleider elektrotechniek. Je gaat dan meer verdienen. Een werkvoorbereider elektrotechniek verdient gemiddeld €3280 bruto per maand. Groei je bijvoorbeeld door als werkvoorbereider naar projectleider elektrotechniek? Dan verdien je gemiddeld €4330 bruto per maand.

Wat is een elektromonteur?

Elektromonteur vacatures

Bij JACkLING hebben we diverse elektromonteur vacatures in de jachtbouw, utiliteit- en woningbouw. Het werk is zeer divers. Je komt te werken bij toonaangevende klanten op complexe en uitdagende projecten. Wij voorzien je van een goed salaris en professioneel gereedschap.

Je komt te werken in een gezellig en hecht team en wordt voorzien van goede begeleiding. Daarnaast kan je op onze kosten vakinhoudelijke cursussen volgen, zodat jij je blijft ontwikkelen en door kan groeien. JACkLING geeft jouw de perfecte start en vindt de baan die bij je past.

Het is niets voor niets dat 87% van onze werknemers ons met 9 of hoger beoordeelt. Heb je vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met ons op! We hebben werk voor elektromonteurs in Zuid Holland (elektromonteur Den Haag) en Noord Holland (elektromonteur Amsterdam).

We vertrouwen er op dat je nu weet: wat is een elektromonteur? Als je nog geen genoeg hebt van onze blogs scroll dan naar beneden om nog meer te lezen.

 

Ga aan de slag als elektromonteur

Bekijk de openstaande elektromonteur vacatures of doe een open sollicitatie.