Urenportals: Klant | Medewerker

Wat doet een koelmonteur?

Wat doet een koelmonteur? Als koelmonteur houd je jezelf bezig met het onderhouden, repareren en installeren van koel- en klimaatbeheersingssystemen. Denk hierbij aan airconditioners, luchtbehandelingsinstallaties en andere koeltechnische installaties. Je bent tijdens een werkdag onder andere bezig met het verhelpen van storingen, bouwen en onderhouden van installaties. Benieuwd welke werkzaamheden er nog meer bij komen kijken, wat je verdient als koelmonteur en welke opleiding je moet volgen? Wij vertellen je hier alles over dit technische beroep!

Wat doet een koelmonteur? En wat zijn de werkzaamheden?

Als koelmonteur kun je in verschillende branches aan de slag gaan. Denk hierbij aan de koeltechniek, installatietechniek, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Je werkdag kan bestaan uit verschillende werkzaamheden, waaronder:

 • Monteren, installeren, onderhouden en repareren van koel- en klimaatbeheersingssystemen;
 • Zoeken en verhelpen van storingen;
 • Het uitvoeren van metingen en opstellen van meetrapporten;
 • Lichte administratieve werkzaamheden;
 • Je bent het aanspreekpunt voor de klant, waarbij je ook de klant adviseert en begeleidt;
 • Door de diversiteit in taken is een dag nooit hetzelfde! Dit houdt het werk als koelmonteur uitdagend.

Competenties koelmonteur

Als koelmonteur zijnde is het handig dat je over bepaalde competenties en eigenschappen beschikt, zoals:

 • Je kunt zelfstandig werken
 • Je kunt tegen stress
 • Je maakt eenvoudig zelf beslissingen
 • Je hebt goede communicatieve vaardigheden
 • Je vindt het niet erg om bij te scholen
 • Je hebt inzicht en een analytisch vermogen

Wat is salaris van een koelmonteur?

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat doet een koelmonteur?”, is het natuurlijk ook belangrijk om een antwoord te krijgen op de vraag “Wat verdient een koelmonteur?”. In andere woorden, wat is het salaris van een koelmonteur? Als je als koelmonteur in dienst komt bij JACkLING verdien je ongeveer tussen €2.500 en €3.200 bruto per maand. Dit is afhankelijk van het project dat je op dat moment uitvoert en je werkervaring.

Het gemiddelde salaris van een koelmonteur in Nederland ligt op €2.890 bruto. Het maakt daarbij niet veel uit of je een afgeronde mbo of hbo opleiding hebt. Het gemiddelde mbo salaris ligt op €2.840 bruto per maand. Voor een hbo’er is dat €2.900 per maand. Nog een leuk weetje: via een detacheringsbureau, zoals JACkLING of Bowers, verdien je gemiddeld per maand meer dan wanneer je een vast contract hebt.

Naast een goed salaris ontvang je van ons een eigen bedrijfswagen, worden cursussen voor je betaald en heb je veel doorgroeimogelijkheden. Zie je dit wel zitten? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Welke opleiding moet je volgen voor koelmonteur?

Als koelmonteur heb je vaak minimaal een afgeronde mbo (2 of 3) opleiding richting installatietechniek, werktuigbouwkunde, koudetechniek of elektrotechniek nodig. Om een specialist te worden in dit vakgebied is het belangrijk om werkervaring op te doen en relevante cursussen te volgen.

We zien dat in onze vacatures het hebben van een F-gassen of stek certificaat een pre is. Ook wordt er vaak gevraagd om een VCA-diploma.

Vacatures koelmonteur

Ben je toe aan een nieuwe stap in je carrière en wil je een nieuwe baan als koelmonteur? Bekijk al onze openstaande koelmonteur vacatures. Als technisch detacheringsbureau hebben we tal van toffe banen beschikbaar.

Lees meer over andere technische beroepen

Naast deze blog over “Wat doet een koelmonteur?” zijn er nog tal van andere technische beroepen waar we wat over hebben geschreven! Scroll naar beneden om meer te lezen over onze blogs.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.