Urenportals: Klant | Medewerker

Wat doet een elektricien?

De verlichting, stopcontacten en andere elektra in je huis. We kunnen absoluut niet zonder. Wanneer elektra niet goed wordt aangelegd kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Zo kan er brand ontstaan door overbelasting of kan je worden geëlektrocuteerd. Een elektricien is de persoon die dit allemaal goed aanlegt. Maar wat doet een elektricien precies, welke opleiding moet je voor dit beroep volgen en welk salaris mag je verwachten? Je leest het allemaal in dit artikel.

“Wat doet een elektricien?” is een vraag die we vaker gesteld krijgen. Een elektricien is met name bezig met het aanleggen van elektriciteit. Dit gebeurd natuurlijk veel in nieuwbouwwoningen, maar ook in bestaande woningen kan het voorkomen dat elektriciteit opnieuw moet worden aangelegd of worden vervangen.

Een elektricien is de persoon die je inschakelt wanneer je nieuwe lichtpunten in je huis wilt hebben en wanneer stopcontacten moeten worden aangelegd of verplaatst. Ook het aanleggen van een meterkast en een extra stoppengroep behoren tot de werkzaamheden van een elektricien.

Welke opleiding moet je doen om elektricien te worden?

Om elektricien te worden dien je een technische studie te volgen. Dit kan wanneer je op het vmbo een technische richting kiest en vervolgens doorleert op MBO Elektrotechnische installaties of HBO elektrotechniek.

Als elektricien of elektromonteur dien je bepaalde eigenschappen te bezitten om je werk goed te kunnen uitoefenen. Een elektromonteur kenmerkt zich in het volgende:

  • Probleemoplossend vermogen: je zult als elektricien in situaties komen waarbij je moet kunnen uitzoeken waarom elektriciteit niet werkt en hoe je dit zo goed en efficiënt mogelijk kunt oplossen.
  • Stressbestendig: is er een verkeerde kabel geraakt tijdens werkzaamheden of zit een hele wijk zonder stroom? Dan is het snel oplossen van het probleem belangrijk. Hiervoor dien je stressbestendig te zijn.

Wat is het verschil tussen een elektromonteur en een elektricien?

Naast de vraag “Wat doet een elektricien?” krijgen we ook vaker de vraag “Wat het verschil is tussen een elektromonteur en een elektricien?”. Daar kunnen we kort over zijn: er zit geen verschil tussen een elektromonteur en elektricien.

In vacatures zie je vaker de functietitels Elektricien, Elektromonteur of Monteur elektrotechnische installaties voorbij komen. Bekijk hier al onze vacatures voor elektricien.

Hoe duur is een elektricien?

Help, je hebt een elektricien nodig om lichtpunten te veranderen, stopcontacten aan te leggen of om een extra stoppengroep aan te leggen in de meterkast. Hoe duur is een elektricien?

Het gemiddelde uurloon van een elektricien ligt op €35 – 40 per uur inclusief btw. Het uurtarief hangt natuurlijk ook af van de ervaring en kennis van de elektricien.

Naast het uurloon kun je de volgende prijzen aanhouden voor de volgende projecten:

  • Het volledig vernieuwen van de elektra van een oude woning. Denk hierbij aan het opnieuw bedraden, vernieuwen van de meterkast en het verleggen van schakelaars en stopcontacten: gemiddeld €8.000,- tot €10.000,-
  • Het aanleggen van een nieuwe groep in de meterkast: €100,- tot €200,-
  • Het aanleggen van een nieuw stopcontact, het verplaatsen van een stopcontact (meer of minder dan 2 meter) of het vervangen van een stopcontact: €25,- tot €150,-
Wat doet een elektricien

Het salaris van een elektricien

Een elektricien verdient gemiddeld €2805,- bruto per maand. Dit salaris is het gemiddelde van alle opleidingen, plaatsen en werkervaring.

Als we het salaris van een elektricien verder opsplitsen, dan verdient een elektricien met een afgeronde mbo opleiding gemiddeld €2660,- bruto per maand. Een hbo’er verdient €2830,- bruto per maand en iemand die een universitaire studie heeft afgerond verdient €3635,- bruto per maand.

Als elektricien verdien je gemiddeld per maand meer als gedetacheerde (gem. €3140,- bruto per maand) dan wanneer je een vast contract hebt €2795,- bruto per maand.

Het salaris van een elektricien hangt ook af van de stad/regio waarin je werkt. Zo verdient een elektricien in Amsterdam het meeste met €3480,- bruto per maand. Het minste verdien je in Den Bosch met gemiddeld €2710,- per maand.

Elektriciens gezocht! Bekijk onze elektricien vacatures

Als technische detacheerder zijn wij opzoek naar veel elektriciens. Voor verschillende regio’s hebben we momenteel vacatures uitstaan. Bekijk hier alle vacatures in de elektrotechniek en vindt de baan die bij jou past!

Weet je nog niet zeker welke functie precies bij jouw kennis, ervaring en wensen past? Neem dan contact op met een van onze projectmanagers. Zij gaan graag met je in gesprek om je wensen te bespreken.

Ga aan de slag als elektricien

Bekijk de openstaande elektrotechniek vacatures of doe een open sollicitatie.