Urenportals: Klant | Medewerker

Wat kun je na mbo of hbo werktuigbouwkunde?

Wil je de opleiding werktuigbouwkunde volgen op het mbo of hbo? Dan is het natuurlijk goed om te weten wat je hier nu eigenlijk mee kunt.

Als werktuigbouwkundige richt je je op verschillende gebieden binnen de bouw. Denk daarbij aan scheepsbouw, machinebouw en constructiebouw. Je ontwerpt objecten en machines die bepaalde handelingen uitvoeren zoals wegen, tillen, analyseren of verbinden.

Mbo-werktuigbouwkunde

Je hebt op het mbo verschillende opleidingen werktuigbouwkunde, zowel op niveau 3 als 4.

  • De opleiding Mbo Technicus Service en Onderhoud Werktuigbouw niveau 4 houd je je bezig met inspecties, metingen en testen uitvoeren aan installaties, systemen en apparatuur. Ook het herstellen en plaatsen van componenten van installaties, systemen en apparatuur hoort bij jouw functie en daarnaast houd je je bezig met het begeleiden van collega’s.

Na het afronden van deze mbo niveau 4 opleiding kan je aan de slag bij bedrijven in de machine- en apparatenbouw of bij bedrijven in de metaal- of transport sector.

Hbo-werktuigbouwkunde

Op het hbo kan je de studie Werktuigbouwkunde volgen. Deze studie duurt vier jaar en is zowel voltijd als deeltijd en duaal te volgen. Als werktuigbouwkundige is het jouw taak om oplossingen te bedenken voor het verbeteren van apparaten, processen en instrumenten. Jij bent als het ware de onmisbare schakel tussen de maatschappij en de techniek. Na het afronden van deze studie ben je een werktuigbouwkundige/ingenieur. Je bent breed inzetbaar en het beroep wat je uitoefent is ook zeer afwisselend. Jij bent de persoon die nieuwe producten bedenkt, ontwerpt en realiseert. Maar het is ook jouw taak om producten te verbeteren en bepaalde technieken te optimaliseren.

De kwaliteiten van een werktuigbouwkundige

Als werktuigbouwkundige heb je een aantal competenties nodig om je beroep goed uit te oefenen. Naast de kennis die je dient te hebben over het vak, is het ook van belang dat je:

  • Analytisch bent: Als je analytisch bent, kan je goed systematisch denken en problemen vanuit verschillende oogpunten bekijken. Je hebt ook het vermogen om kritisch te denken en kan hoofd en bijzaken goed van elkaar scheiden.
  • Innovatief bent: Binnen dit beroep is het van belang dat je creatief en innovatief bent. Je moet tenslotte oplossingen bedenken en patronen en randvoorwaarden los laten.
  • Kan omgaan met details: Mensen die om kunnen gaan met details, gaan structureel te werk, kunnen goed plannen, organiseren en focussen zich op het resultaat. Het komt vaak voor dat een werktuigbouwkundige perfectionistisch is.
  • Inzicht hebt in omgeving: Als je inzicht hebt in je (werk)omgeving, ben je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de organisatie en dat is ook nodig om je kennis in te zetten waar dit nodig is.
  • Kan anticiperen op onverwachte situaties: Kunnen anticiperen op onverwachte situaties, gaat ook wel gepaard met een goed analytisch vermogen en inzicht in de omgeving. Je moet bij dit beroep kunnen anticiperen op onverwachte situaties en in oplossingen kunnen denken.
Wat kun je na mbo of hbo werktuigbouwkunde

Verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek

De vraag “Wat is het verschil tussen werktuigbouwkunde en elektrotechniek?” wordt regelmatig gesteld. Alhoewel er wel een overlap is tussen beide richtingen, verschillen deze beroepen toch qua inhoud. Bij de elektrotechniek draait het vooral om programmering en elektra en bij de werktuigbouwkunde draait het meer om mechanica. Ben jij benieuwd wat de verschillen tussen beide vakgebieden precies zijn? Lees dan de blog ‘Verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek’.

Werken bij JACkLING

JACkLING is al meer dan 20 jaar actief binnen de techniek. We zijn een detacheerder, op zoek naar kwaliteit en professionaliteit. Onze focus ligt niet enkel op professioneel vlak, maar ook op persoonlijk vlak. De medewerkers en projecten worden met veel zorg geselecteerd en aan elkaar gekoppeld. Betrouwbaarheid en integriteit is voor ons belangrijk en wij doen er dan ook alles aan om zowel de medewerkers als werkgevers tevreden te stellen. Wil jij ook bij JACkLING als werktuigbouwkundige aan de slag? Bekijk dan onze technische vacatures eens.

Ga aan de slag in de techniek

Geef je carrière een vliegende start en ga aan de slag bij JACkLING. Bekijk onze openstaande vacatures of doe een open sollicitatie.