Urenportals: Klant | Medewerker

Verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek

We krijgen vaak de vraag gesteld “Wat is het verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek?”. Wil jij aan de slag in de techniek maar twijfel je nog tussen de werktuigbouwkunde en de elektrotechniek? Dan ben je op de juiste pagina aanbeland! Hieronder bespreken we wat beide specialisaties inhouden, wat je kunt verwachten, welke opleiding je moet volgen en voorbeelden van functies.

Wat doet iemand in de werktuigbouwkunde?

Om meer te leren over het verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek kijken we als eerste naar de wat iemand doet in de werktuigbouwkunde.

Als werktuigbouwkundige kun je jezelf focussen op diverse sub gebieden zoals machinebouw, constructiebouw en scheepsbouw. Als werktuigbouwkundige is het jouw taak om objecten te ontwerpen die handelingen moeten uitvoeren zoals tillen, wegen, verplaatsen, analyseren of verbinden. Daarnaast ondersteun je collega ingenieurs bij het ontwikkelen en verbeteren van mechanische apparaten bij grote projecten.

Wat doet iemand in de elektrotechniek?

Om meer te leren over het verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek kijken we als tweede naar de wat iemand doet in de elektrotechniek.

Iemand die werkt in de elektrotechniek houdt zich bezig met het ontwikkelen, installeren, beheren en ontwerpen van elektrotechnische installaties voor particulieren of zakelijke bedrijven. Een voorbeeld hiervan zijn zonnepanelen en GPA-systemen.

Verschil tussen beide opleidingen

Alhoewel er wel degelijk een overlap is tussen beide opleidingen, verschillen ze qua vak inhoud zeker veel van elkaar. De hbo opleiding elektrotechniek draait vooral om (de naam zegt het al) elektro en programmering. Je leert tijdens deze opleiding functioneren binnen projecten en besteedt tijd aan onderwerpen als wiskunde, natuurkunde, programmeren, digitale techniek, duurzame installaties en natuurlijk elektronica.

Tijdens de hbo opleiding Werktuigbouwkunde leer je door middel van vakken als wiskunde en mechanica de theoretische kennis die je nodig hebt. Maar je zit echt niet alleen met je neus in de boeken, je besteedt ook veel tijd aan opdrachten en projecten. Je leert hoe je een product maakt, welke natuurkundige- en wiskundige theorie hier bij past, materiaalkunde en je gaat het ook daadwerkelijk te maken.

Om een van deze bachelor opleidingen te mogen beginnen moet je een havo- of vwo-diploma hebben met het juiste profiel. Ook met een mbo-diploma niveau 4 in de juiste richting kun je starten. Beide opleidingen zijn volgens veel studenten pittig. Zorg dus voor een goede dosis motivatie en doorzettingsvermogen wanneer je aan deze opleiding start.

Beroepen in de werktuigbouwkunde

Nadat je de hbo opleiding werktuigbouwkunde hebt afgerond kun je er voor kiezen om je te specialiseren in een master of direct aan de slag te gaan. In de werktuigbouwkunde kun je denken aan uitdagende beroepen zoals:

  • Constructeur
  • Project ingenieur
  • Calculator
  • Technisch onderzoeker
  • Werkvoorbereider

Er zijn ontzettend veel diverse functies in de werktuigbouwkunde door de diversiteit van de opleiding zelf.

Beroepen in de elektrotechniek

Ook in de elektrotechniek zijn er nog genoeg masters te vinden als je graag wil doorstuderen. Wil je direct aan de slag in het veld? Dan kan dat onder andere in een functie als:

  • Elektrotechnisch ingenieur
  • Software-ontwerper
  • Besturingstechnicus
  • Ontwerper in de medische sector
  • Automatiseringsdeskundige

Door de robotisering komen er enkel banen in deze sector bij. Extreem gunstig voor degene met een elektrotechniek diploma! Jij zal nooit zonder werk te komen zitten en kan veel voor jouw kennis vragen.

Salarisverschil elektrotechnisch- en mechanisch ingenieur

Het salaris wat je verdient binnen zowel de elektrotechniek als de werktuigbouwkunde zal afhankelijk zijn van de functie. Er is dus niet zomaar te zeggen dat de ene specialisatie meer verdient dan de ander. Er zijn genoeg functies en salarisschalen waar je als starter uit kunt kiezen. Doe daarom altijd van te voren goed onderzoek voordat je ergens solliciteert. Zo weet je zeker dat jij de best betaalde baan te pakken hebt.

Een elektrotechnisch ingenieur in Nederland verdient gemiddeld €3.815 per maand waar een mechanisch ingenieur in Nederland gemiddeld €3.500 per maand verdient. Uiteraard hebben er verschillende factoren invloed op dit salaris zoals kennis, ervaring, leeftijd en locatie.

Aan de slag bij Jackling!

Nu je weet welke opleidingen je kunt volgen en wat het verschil werktuigbouwkunde en elektrotechniek is, is het tijd om aan het werk te gaan!

Heb jij een hbo opleiding elektrotechniek of werktuigbouwkunde op zak en wil je graag aan de slag in de sector? Bekijk dan zeker eens onze openstaande vacatures. Wij zorgen dat jij terecht komt bij de leukste en meest uitdagende opdrachtgevers zodat je aan jouw kennis kunt spijkeren. Zo zorgen we er samen voor dat jij groeit in je professionele en persoonlijke vaardigheden terwijl je tegelijkertijd een mooi salaris verdient.

Heb je een andere opleiding gedaan in de elektrotechniek, machinebouw, metaal of installatietechniek? Ook dan kun je bij ons terecht. Bekijk hier onze openstaande vacatures en solliciteer vandaag nog.

Liever aan de slag in de bouw? Neem dan een kijkje tussen de vacatures van ons zusterbedrijf Bowers.nl.

Ga aan de slag in de techniek

Bekijk onze openstaande techniek vacatures of doe een open sollicitatie.