Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een mechanisch monteur?

Wat is een mechanisch monteur?

Om te weten wat een mechanisch monteur is en wat een mechanisch monteur doet is het goed om te weten wat de betekenis van mechanisch en van mechanisch werken is. Mechanisch betekent machinaal en het heeft betrekking op de mechanica van de machine. Simpel gezegd: iets wat automatisch gaat zonder er bij te hoeven nadenken. Mechanisch werken is dus ervoor zorgen dat bijvoorbeeld werktuigbouwkundige installaties automatisch werken.

Een mechanisch monteur houdt zich bezig met het installeren en repareren van mechanische apparatuur en onderdelen. Dit zijn alle machines/producten die kunstmatig bewegen. Binnen een bedrijf word jij de specialist van bepaalde apparatuur of technieken en komt men met vragen over deze zaken naar jou toe.

Werkzaamheden mechanisch monteur

Als specialist van apparatuur, machines en andere technisch bewegende producten houd jij je als mechanisch monteur bezig met:

  • Het bouwen van mechanische onderdelen of componenten van gehele constructie
  • Het testen van samengestelde onderdelen aan de hand van technische tekeningen
  • Storingen opsporen en oplossen
  • Onderhouden en repareren van mechanische installaties
  • Inspecteren van mechanische installaties
  • Revisiewerkzaamheden
  • Las-, bank-, plaat-, en draaiwerkzaamheden

De nadruk van het werk als mechanisch monteur ligt op het onderhouden en installeren van de mechanische apparatuur. Je gaat je bijvoorbeeld specialiseren in sensoren/regelaars die apparatuur aansturen of controleren, zoals elektrische meters, gasregulatoren of mechanische regelaars.

Je kan alleen of in teamverband komen te werken. Dat hangt af van de grootte van de projecten. Directe collega’s kunnen mede monteurs, lassers of constructiebankwerkers zijn. Je werkt veel met machines en daarom is het van belang om nauwkeurig te werken zodat je storingen goed kan oplossen. Als mechanische monteur kan je ook in de technische dienst komen te werken en ga je bij verschillende klanten langs.

Mechanisch monteur salaris

Naast de vraag “Wat is een mechanisch monteur?” krijgen wij ook vaak de vraag wat het salaris van een mechanisch monteur is.

Een mechanisch monteur verdient gemiddeld €2.900,- bruto per maand. De salarisrange zit tussen €2.465,- en €3.354,- bruto per maand. Wanneer je als mechanisch monteur een technische hbo-opleiding hebt afgerond verdien je gemiddeld €3.250,- bruto per maand. Wanneer je een technische mbo-opleiding hebt afgerond verdien je gemiddeld €2.906,- bruto per maand. Naarmate je meer ervaring in projecten hebt kan je salaris omhoog gaan.

Mechanisch monteur opleiding

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat is een mechanisch monteur?”, is het natuurlijk handig om te weten hoe je dit kunt worden.

Om mechanisch monteur te worden moet je minimaal een mbo-opleiding richting werktuigbouwkunde, algemene operationele techniek of mechatronica hebben gevolgd. Een hbo-opleiding in mechatronica is ook mogelijk.

Wat is een mechanisch monteur

Vacatures mechanisch monteur

Bij JACkLING vind je de mechanisch monteur vacature die bij je past. Je kan bij ons als mechanisch monteur zowel komen te werken in de jachtbouw als in de werktuigbouwkunde. Of het nu gaat om grote superjachten waar jij mechanische installaties onderhoudt of in grote machineparken. We luisteren naar jouw wensen en behoeftes. Alleen wanneer jij volledig op je plek zit en met plezier naar je werk gaat, zijn wij blij!

Bekijk hier al onze openstaande vacatures in de techniek.

Mechanisch monteur zzp

Bij ons is het zeker mogelijk om op ZZP basis aan de slag te gaan. Steeds meer mensen kiezen ervoor om als ZZP’er in de techniek aan de slag te gaan. Door samen te werken met JACkLING kan je zelf vooral focussen op waar je goed bent. Wij ondersteunen bij het binnen halen van opdrachten en de administratie. Door ons grote netwerk weten wij snel welke bedrijven op zoek zijn naar extra personeel. Zo krijg je een groot aanbod aan opdrachten.

Wij hebben hier een uitgebreide blog over geschreven: ZZP opdrachten in de techniek.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.