Urenportals: Klant | Medewerker

Omscholen naar een technisch beroep

Wil je graag een baan in de techniek maar ben je momenteel werkzaam in een andere sector? Dan kun je er alsnog (op elke leeftijd) voor kiezen om je om te scholen naar een technisch beroep. Omscholen houdt in dat je nieuwe kennis opdoet over iets waar je nog niets over weet. Hieronder lees je welke stappen je kunt nemen om te kunnen omscholen naar een technisch beroep.

Stap 1: Onderzoek doen

Omscholen naar een technisch beroep begint met onderzoek doen. Er zijn zoveel verschillende technische beroepen tegenwoordig dat het wel handig is als je een beetje weet welke richting je op wil gaan. Bekijk allereerst waar jouw interesses liggen, is dit bijvoorbeeld in de elektrotechniek of als service engineer. Bedenk daarnaast ook of je ooit al ervaring hebt opgedaan. Denk aan een groot project op school, tijdens een stage of als hobby.

Bekijk ook lijstjes met top 5 of top 10 populaire technische beroepen. Deze geven je extra inspiratie voor banen waar je niet direct aan dacht, zoals:

Door een overzichtelijke lijst te maken van interesses en kennis kom je er al snel achter welke kant je in de techniek op wil gaan. Kijk ook eens rond in je vriendenkring. Wie weet werken er wel mensen die je kent in de technische sector waar je geïnspireerd door kunt raken.

Stap 2: Vind een opleiding die bij je past

Nadat je jouw voorkeuren hebt vastgesteld, kun je door naar de volgende stap om je om te scholen naar een technisch beroep. Hier ligt de focus op het vinden van een opleiding die bij jouw voorkeuren past. Bekijk wat er voor jou mogelijk is. Wil jij naast de opleiding nog doorgaan met je huidige baan? Dan kun je voor online lessen of klassikale avondlessen kiezen. Het voordeel aan online lessen is dat je deze kunt volgen wanneer het jou goed uitkomt. Het gevaar is echter dat dit minder motiveert dan klassikale lessen.

Vaak heb je voor een startersfunctie binnen de technische sector een mbo diploma nodig. De studietijd die je aan een mbo diploma kwijt bent ligt aan het niveau van de opleiding. Voor een mbo niveau 2 opleiding ben je gemiddeld 2 jaar kwijt.

Niet voor alle banen heb je een mbo diploma nodig. Soms is een verkorte cursus ook al genoeg. Er zijn enorm veel van deze 5-daagse of 10-daagse cursussen waarin je in een sneltrein de basis krijgt uitgelegd. Het komt ook vaak voor dat bedrijven zelf willen investeren in nieuwe professionals. Dan betalen en regelen zij de opleiding, en ga je direct al aan de slag.

Stap 3: Begin met netwerken

Bij het omscholen naar een technisch beroep – of een ander beroep in een willekeurige sector – is het belangrijk om te netwerken. Bekijk tijdens jouw studie eens of er binnenkort een netwerkborrel voor technische beroepen binnen jouw interesse is. Op dit event leer je van de beste professionals en kun je een beter beeld van de sector krijgen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om hier connecties te maken die later eventueel van pas komen.

Stap 4: Loop eventueel stage

Na het behalen van de opleiding hoef je niet direct aan het werk te gaan. Je kunt er ook voor kiezen om te beginnen met een stage. Tijdens deze periode leer je de fijne kneepjes van het vak en bouw je een mooi CV op die je straks kunt gebruiken bij het solliciteren naar jouw droombaan.

Heb je ooit een technische opleiding gevolgd maar heb je destijds besloten om in een andere sector te werken? Dan kun je er ook voor kiezen om direct stage te lopen (en niet nog een keer een opleiding of cursus te volgen) om je CV te verbeteren.

Stap 5: Ga aan de slag via Jackling Engineering

Wil jij op een snelle manier veel leren? Ga dan aan de slag via Jackling Engineering! Hier leer je op een snelle manier van verschillende opdrachtgevers, bouw je een extreem groot netwerk op en maken we een specifiek plan op maat. Zo weet je zeker dat je vooruitgang maakt en niet het gevoel hebt dat je stil staat; want niets is zo vervelend als dat!

Via Jackling Engineering werk je dan wel voor andere opdrachtgevers, maar je staat gewoon bij ons op contract. Dit houdt in dat je de voordelen van een vaste baan hebt en je geen zorgen hoeft te maken over financiën terwijl je verder leert. Omscholen naar een technisch beroep is makkelijker dan je denkt!

Omscholen naar de bouw? Ook dat kan! Neem daarvoor een kijkje op de website van ons zusterbedrijf Bowers.nl.

Ga aan de slag in de techniek

Bekijk onze openstaande techniek vacatures of doe een open sollicitatie.