Urenportals: Klant | Medewerker

Elektrotechniek salaris

Om te achterhalen wat een elektrotechniek salaris is, kijken we naar de beroepen elektrotechnicus en elektrotechnisch ingenieur.

Een elektrotechnicus heeft een opleiding in de elektrotechniek gedaan. Een opleiding in deze sector kan op verschillende niveaus zijn, namelijk: mbo, hbo en wo. Afhankelijk van de studie die je hebt gedaan krijg je een titel. Iemand die op universitair (wo) niveau is afgestudeerd noemt men een elektrotechnisch ingenieur. Iemand die op hbo-niveau is afgestudeerd is een bachelor in de elektrotechniek. Iemand die op mbo-niveau is afgestudeerd noemen we een elektrotechnicus.

De taken van een elektrotechnicus

In de elektrotechniek valt onderscheid te maken tussen een elektrotechnicus en een elektrotechnisch ingenieur.

Een elektrotechnicus heeft veel verstand van installaties op het gebied van besturingstechnieken en elektrotechnieken. Hierbij kan je denken aan elektrische apparaten op commerciële, industriële of particuliere locaties. Verkeerslichten, ventilatiesystemen, en elektrisch aangestuurde garagedeuren zijn hier voorbeelden van.

Als elektrotechnicus ben je onder andere verantwoordelijk voor de productie en de assemblage en reparatie van deze apparatuur. Een elektrotechnicus werkt meestal in de praktijk, maar kan zowel in de praktijk als op kantoor ingezet worden.

Goed kunnen samenwerken is belangrijk binnen deze functie. Daarnaast is het ook van belang dat je een goed analytisch vermogen hebt en kan plannen en organiseren. Het is afwisselend werk, dus thuis zijn in en ervaring hebben met de verschillende gebieden van elektrotechniek is essentieel. Een elektrotechnicus werkt resultaatgericht en anticipeert op problemen. Je hebt discipline en denkt conceptueel.

De taken van een elektrotechnisch ingenieur

Anders dan bij een elektrotechnicus, heeft een elektrotechnisch ingenieur een kantoorbaan. Afhankelijk van de functie wordt de relatie tot elektrotechniek bepaald. Voorbeelden van functies binnen deze sector zijn onderzoeker, research en development medewerker en adviseur. Een onderzoeker kijkt vooral naar de toepassing van elektrotechniek in maatschappelijke vraagstukken.

Research en development medewerkers zoeken naar gepaste oplossingen voor vraagstukken die de winst van de organisatie kunnen vergroten en een adviseur geeft raad en advies aan bedrijven en overheden over het gebruik van elektrotechniek. En dan heb je ook nog de projectleiders die geven leiding aan een team van ingenieurs en lagere elektrotechnici. Binnen dit beroep is het belangrijk dat je flexibel bent en als een echte teamspeler diverse opdrachten weet af te handelen.

Elektrotechniek salaris

Het gemiddelde elektrotechniek salaris

Het gemiddelde salaris van een elektrotechnicus in Nederland ligt rond de €3280,- bruto per maand. De salarissen zijn afhankelijk van het niveau wat je gestudeerd hebt. Zo verdient iemand die een diploma op vmbo-niveau heeft minder dan iemand die universitair afgestudeerd is.

Een elektrotechnicus op lbo/vmbo niveau verdient gemiddeld rond de €2570,- bruto per maand. Op mbo-niveau verdien je gemiddeld €3160,- bruto per maand. Op hbo-niveau verdien je gemiddeld €3615,- per maand. Op wo/universitair niveau verdien je gemiddeld €3950,- bruto per maand.

De salarissen zijn niet enkel afhankelijk van je opleidingsniveau, maar ook van het bedrijf waar je werkt, de stad waarin je werkt en je dienstverband. Een elektrotechnicus in de provincie Overijssel verdient een stuk meer dan eentje in Zuid-Holland. Een elektrotechnicus die werkzaam is in Zwolle verdient rond de €3835,- bruto per maand, terwijl een elektrotechnicus die werkzaam is in Den Haag “slechts” €3095,- bruto per maand verdient.

Als je gedetacheerd wordt als elektrotechnicus in Nederland, verdien je gemiddeld het meest en een traineeship verdient gemiddeld het minst.

Het salaris van een elektrotechnisch ingenieur

Een elektrotechnisch ingenieur, ook wel een electrical engineer genoemd, verdient gemiddeld €3685,- euro bruto per maand.

Een een elektrotechnisch ingenieur op mbo-niveau verdient gemiddeld €3695,- euro bruto per maand. Waar een elektrotechnisch ingenieur op hbo-niveau gemiddeld €4015,- euro bruto per maand verdient. Heb je als elektrotechnisch ingenieur een WO-opleiding gevolgd? Dan verdien je gemiddeld €5035,- euro bruto per maand.

Elektrotechniek salaris

Vacatures elektrotechniek

In de elektrotechniek hebben we momenteel meerdere vacatures openstaan. Bij iedere vacature zie je direct het salaris / de salarisrange staan. Via JACkLING Engineering kun je als gedetacheerde elektrotechnicus aan de slag. Bekijk hier al onze elektrotechniek vacatures.

Naast deze blog over “Elektrotechniek salaris” hebben we meer blogs over onze technische banen. Scroll naar beneden om ze te lezen.

Ga aan de slag in de elektrotechniek

Bekijk onze openstaande elektrotechniek vacatures of doe een open sollicitatie.