Urenportals: Klant | Medewerker

Eerste monteur werktuigkundige installaties; wat is dat?

Als eerste monteur werktuigkundige installaties werk je in de installatietechniek of machine- en apparatenbouw. Je houdt je dagelijks bezig met het onderhouden en installeren van installaties. Hoe jouw werkdag er exact uit ziet hangt af van de opdrachtgever. Zo kun je voor het bedrijf zelf in de weer zijn of bij de klanten van dit bedrijf.

Wil je meer weten over het beroep eerste monteur werktuigkundige installaties? Lees dan zeker verder. Onder andere de opleiding, het salaris en handige competenties komen aan bod.

Wat doet een eerste monteur werktuigkundige installaties?

Als eerste monteur werktuigkundige installaties ben je gespecialiseerd op het gebied van installatietechniek in kantoren, overheidsgebouwen, scholen en fabrieken. Dit houdt in dat je vaak bezig bent met grotere installaties en lastigere materie dan een normale installatie monteur. Vaak werken deze professionals bij installatiebedrijven, waar ze op pad worden gestuurd om zakelijke klanten te helpen.

De werkzaamheden variëren in deze functie van dag tot dag. Het hangt er maar net aan welke installaties het opgegeven hebben en de reparatie nodig hebben of voor welk bedrijf er gepland onderhoud op de agenda staat. Dit maakt deze baan zo leuk. Je weet nooit hoe druk (of rustig) jouw dag er van te voren uit zal zien en je hebt elke keer te maken met andere uitdagingen. Vaak krijg je een eigen bus toegewezen met de juiste hulpmiddelen er in. Deze bus zal je zelf een beetje eigen moeten maken, aangezien je voor deze functie vaak veel onderweg bent.

Veiligheid speelt een grote rol binnen jouw functie. Veel werkzaamheden zullen daarom ook te maken hebben met het controleren van de veiligheid van de installaties. Is er kans op brandgevaar? Dan ben jij degene die dit moet melden en een oplossing aan moet dragen.

Hoe word je een eerste monteur werktuigkundige installaties?

Om deze functie uit te kunnen oefenen heb je een mbo niveau 3 opleiding nodig. Een voorbeeld hiervan is de opleiding Eerste monteur werktuigkundige installaties (utiliteit) van het ROC. Deze opleiding kun je zowel in de BOL als BBL variant kiezen. Bij een BOL-opleiding zit je meer in de schoolbanken en bij een BBL-opleiding leer je door middel van doen. Je kunt zelf bekijken welke manier van leren jou beter ligt. Deze opleiding duurt gemiddeld 3 jaar en je wordt toegelaten door middel van een vmbo-diploma.

Na het behalen van een relevante opleiding kun je er voor kiezen om eerst stage te lopen of direct vast bij een bedrijf aan de slag te gaan. Het is in deze functie wel belangrijk dat je jezelf blijft bijscholen, aangezien de technieksector continu evalueert.

Wat verdient een eerste monteur werktuigkundige installaties?

Een eerste monteur werktuigkundige installaties in Nederland verdient gemiddeld €2.550 per maand. Wanneer je net bent afgestudeerd moet je rekenen op een salaris van €2.170 per maand. Alsnog een mooi salaris om mee te beginnen. Uiteraard zal dit salaris afhangen van verschillende factoren zoals kennis, ervaring, leeftijd en locatie.

Handige competenties

Wil jij een succesvolle eerste monteur werktuigkundige installaties worden? Begin dan nu alvast met het verbeteren van de onderstaande competenties.

  • Goede communicatie: Je hebt in deze functie te maken met veel partijen. Zowel jouw leidinggevende als de klant zullen vragen om duidelijke en transparante communicatie.
  • Aandacht voor details: Het is belangrijk dat de kleinste details je opvallen wanneer je zoekt naar de storing in de installatie.
  • Creatieve oplossingen: Sommige storingen of installaties zullen vragen om creatieve oplossingen.
  • Rust behouden: Als alles helemaal mis gaat moet jij jouw hoofd koel kunnen houden en de juiste beslissen blijven maken.
  • Methodisch werken: Veiligheid in deze sector is extreem belangrijk. Door methodisch te werk te gaan sluit je gevaren buiten.

Aan de slag als eerste monteur werktuigkundige installaties

Heb jij de juiste kennis en wil je aan de slag als eerste monteur werktuigkundige installaties? Bekijk dan eens de vacatures op Jackling Engineering! Wij hebben ontzettend veel uitdagende en leuke vacatures vrij die wellicht passen bij jouw voorkeuren. Staat er momenteel geen enkele open? Doe dan zeker een open sollicitatie.

Ga aan de slag als installatiemonteur

Bekijk de openstaande installatiemonteur vacatures of doe een open sollicitatie.