Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een BIM engineer?

BIM staat voor Building Information Model en is een 3D-informatiemodel. In het Nederlands ook wel bekend als “Bouwwerk Informatie Model”. Bij BIM wordt een bouwproject door middel van een virtuele weergave in kaart gebracht.

Als BIM engineer ben je naast het in kaart brengen van een bouwproject ook verantwoordelijk voor het toetsen, beheren en bouwen van verschillende modellen. Je koppelt alle data aan elkaar, waarbij je verslagen, berekeningen, bouwtekeningen en rapporten maakt.

De werkzaamheden

In dit beroep heb je een divers takenpakket. Zo bestaan je dagelijkse werkzaamheden uit de volgende taken:

  • Het ontwerpen, modelleren en berekenen van verschillende elektronische, werktuigbouwkundige en andere gebouw gebonden installatietechnische ontwerpen;
  • Je beoordeelt de bestek en begroting;
  • Je bent eindverantwoordelijk voor het technische ontwerp van een project.

Een redelijk vergelijkbare functie van een BIM engineer is een BIM modelleur. Deze twee functies worden vaak door elkaar gebruikt. Ook in vacatures. Waar een BIM engineer zich vooral bezig houdt met de voortgang van een bouwproject, houdt een BIM modelleur zich vooral bezig met de ontwerpfase van een bouwproject.

De competenties van een BIM engineer

Een beroep moet bij je passen en sluit beter aan wanneer je over bepaalde competenties beschikt. Voor dit beroep zijn de volgende competenties van belang:

  • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Je moet namelijk diverse project overleggen uitvoeren en je adviseert opdrachtgevers.
  • Je bent stressbestendig.
  • Je bent analytisch sterk en complexe vraagstukken zijn voor jou geen probleem, maar een leuke uitdaging.

Van welke software maak je gebruik?

BIM engineers maken van verschillende software gebruik. Niet ieder softwarepakket kan hetzelfde, er zijn namelijk verschillende toepassingsgebieden. De toepassingsgebieden zijn: ontwerpen/tekenen, plannen, specificeren en uitwisseling. Verschillende bekende softwarepakketten zijn:

  • Revit (autodesk)
  • StabiCAD
  • Plannerly
  • Solibri

Hoe word je een BIM engineer?

Als BIM engineer dien je een technische achtergrond te hebben. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een mbo of hbo studie gevolgd te hebben in de werktuigbouwkunde, installatietechniek, elektrotechniek, bouwkunde of civiele techniek. Naast de studie heb je de nodige kennis van Revit en CAD-software nodig. Deze kennis is op te doen via cursussen.

Wat verdient een BIM engineer (salaris)?

Het salaris van een BIM engineer hangt van verschillende factoren af, zoals je werkervaring en de sector waarin je opereert. Als junior (0-2 jaar werkervaring) ligt het gemiddelde salaris op €2.500. Als medior (3-5 jaar werkervaring) is dat wat meer, gemiddeld €3.200. Als senior (+5 jaar werkervaring) verdien je gemiddeld €3.900 per maand. Als BIM modelleur ligt het salaris redelijk gelijk aan dat van een BIM engineer.

Als je via een detacheringsbureau – zoals JACkLING engineering of Bowers – aan de slag gaat als BIM engineer, ligt het salaris tussen €3.000 en €5.000 per maand. Het salaris verschilt per opdrachtgever.

De doorgroeimogelijkheden

Als BIM engineer zijn er diverse doorgroeimogelijkheden. Zo kun je doorgroeien naar een seniorfunctie, maar ook zijstappen naar BIM coördinator of BIM regisseur zijn goed mogelijk. Ook kun je met jouw werkervaring aan de slag als werkvoorbereider, BIM modelleur of Revit Engineer.

Bij een functie als BIM coördinator of BIM regisseur krijg je meer verantwoordelijkheid, waardoor je bij deze functies ook een hoger salaris mag verwachten.

Vacatures BIM engineer

Bij JACkLING engineering zijn we altijd opzoek naar nieuwe BIM engineers. Je wordt dan via ons gedetacheerd en krijgt daarbij de kans om aan diverse bouwprojecten mee te werken. Naast de BIM vacatures hebben we diverse andere technische vacatures openstaan. Je kunt ook altijd een open sollicitatie naar ons toesturen. Dan kijken we samen met jou welke functie het beste bij jou past.

Bekijk hier onze openstaande vacatures

Ga aan de slag als BIM engineer

Bekijk onze openstaande BIM engineer vacatures of doe een open sollicitatie.