Urenportals: Klant | Medewerker

Verschil detacheren en uitzenden

Als grote detacheerder in de technische branche krijgen we vaak de vraag: “Wat is het verschil detacheren en uitzenden?”. Het grootste verschil tussen detacheren en uitzenden is het verschil in zekerheid. Allebei hebben ze zo hun voordelen. Het ligt er maar net aan waar jij als werkende behoefte aan hebt.

Als je voor een uitzendbureau werkt, heb je geen contract met deze organisatie. Als je opdracht is afgelopen is er bijvoorbeeld geen doorbetalingsplicht. Je bent daardoor wel flexibeler.

Bij een detacheringsbureau heb je een contract, want je werkt voor een externe opdrachtgever maar bent bij de detacheerder in dienst. Dit geeft meer zekerheid. Daarnaast werken vooral specialisten bij een detacheerder, zijn de secundaire arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk en heb je zekerheid in de vorm van inkomen. We hebben het verschil detacheren en uitzenden nog even op een rijtje gezet:

Eigenschappen detacheerder

  • Lange termijncontract
  • Aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden
  • Specialisten
  • Zekerheid van inkomen

Eigenschappen uitzender

  • Korte termijncontract
  • Flexibiliteit
  • Loon naar werken
  • Extra personeel tijdens drukte en pieken opvangen

Verschil tussen uitzend- en detacheringscontracten

Een belangrijk verschil detacheren en uitzenden is het verschil in overeenkomst.

Het grote verschil tussen een uitzendovereenkomst en een detacheringsovereenkomst is het soort contract. De detacheerder is jouw werkgever, dus met hen heb je dus een contract. De duur van het contract is vaak voor langere termijn. Dit is bijvoorbeeld vaak direct een jaarcontract, waarbij je ook een opzegtermijn hebt. Dit geldt ook als de opdracht niet het volledige jaar duurt.

Een vast dienstverband komt vaak voor bij een detacheringsbureau. Hierdoor heb je als gedetacheerde veel van dezelfde zekerheden als bij een vaste baan met vaak aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarden.

Voor een uitzendkracht is het einde van een opdracht ook vaak het einde van de uitzendovereenkomst. Het uitzendbureau hoeft je vervolgens niet door te betalen als er geen werk is. Geen werk betekent geen loon.

Hier staat tegenover dat je veel flexibeler bent als uitzendkracht. Als uitzendkracht kun je elk moment beslissen om te stoppen met werken.

Het verschil tussen specialistische kennis of flexibel inzetbaar zijn

Als je een specialist in jouw vakgebied bent met al een aantal jaar werkervaring kan een detacheerder je goed plaatsen in een vakspecifieke branche. Het komt vaak voor dat specialisten tijdelijk ingehuurd worden door klanten. Zo kunnen ze de capaciteit aanvullen.

Bedrijven zijn dan op zoek naar een tijdelijke medewerker met hele specifieke kennis en ervaring, zodat de werkzaamheden snel overgenomen kunnen worden. Soms heeft een organisatie ook tijdelijk behoefte aan extra kennis, bijvoorbeeld bij een complex project.

Verschillen in relatie tijdens detacheren en uitzenden

De relatie tussen een gedetacheerde en een detacheringsorganisatie is vaak duurzamer dan tussen een uitzendkracht en een uitzendorganisatie. Uitzendwerk is vaak van korte duur, omdat er vooral in piekmomenten voor extra personeelsbezetting wordt gezorgd. Over het algemeen word je via een detacheringsorganisatie voor een langere periode ingezet. Om deze reden wordt er eerder geïnvesteerd in opleiding, training en loopbaanadvies.

Een uitzendkracht heeft een ander soort relatie met een uitzendbureau. Omdat je een korter contract hebt, en meer kort lopende projecten meedraait, wissel je vaker van werk bij een uitzendbureau. Ook krijg je de gewerkte uren vergoed. Is er even geen werk beschikbaar, krijg je ook niet uitbetaald. Gelukkig bouw je meer rechten op, als je meer weken via hetzelfde uitzendbureau werkt.

Bij JACkLING kan je komen te werken in de elektrotechniek, installatietechniek en machinebouw en metaal. Of je nu loodgieter, lasser of projectleider bent, wij vinden iets dat bij je past. We investeren in opleiding en talentontwikkeling. Bekijk onze vacatures!

Naast deze blog “Verschil detacheren en uitzenden” hebben we veel meer geschreven. Scroll naar beneden om meer blogs te lezen.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.