Urenportals: Klant | Medewerker

Startsalaris hbo werktuigbouwkunde

In dit blog lees je alles over het salaris van een werktuigbouwkundige met als belangrijkste doel je te informeren wat een het startsalaris hbo werktuigbouwkunde is.

Wat is een werktuigbouwkundige?

Een werktuigbouwkundige is een professional in de techniek die alles weet over het ontwerpen, vervaardigen en/of het in het bedrijf houden van machines. Een werktuigbouwkundige werkt doorgaans in de machinebouw of staal- en constructiebouw.

Bij machinebouw kan je bijvoorbeeld denken aan scheepsbouw, energie- en aandrijftechniek. Staal- en constructiebouw heeft meer te maken met bijvoorbeeld offshore, olie- en gaswinning.

Werktuigbouwkunde is de leer die over bovenstaande onderwerpen gaat. Vakken die je krijgt zijn o.a. wiskunde, mechanica, ontwerpen, energietechniek, technisch tekenen, fabricagetechniek en besturingstechniek.

Wat doe je als werktuigbouwkundige?

Een werktuigbouwkundige houdt zich vooral bezig met het ontwerpen van diverse dynamische objecten. Deze objecten moeten een handeling kunnen uitvoeren, zoals tillen, wegen, verplaatsen, analyseren of verbinden van elementen. Je assisteert ingenieurs bij het ontwikkelen, ontwerpen en bedienen van mechanische installaties.

Als werktuigbouwkundige heb je de je vaak de opleiding hbo werktuigbouwkunde (WTB) of wo-bachelor of masteropleiding in werktuigbouwkunde gedaan. Een vraag die veel gesteld wordt is “Wat kan ik na mijn opleiding werktuigbouwkunde doen?” en “Wat zijn werktuigbouwkundige beroepen?”.

De volgende functies kan je uitoefenen als werktuigbouwkundige

  • Werkvoorbereider in bijvoorbeeld machinebouw
  • Ontwerper van werktuigbouwkundige installaties
  • 3-D tekenaar
  • Proces engineer
  • Installatie engineer
  • Werktuigbouwkundig ingenieur
  • Een leidinggevende functie

Zo zijn er nog veel beroepen die je kan uitoefenen. Engineering is een vakgebied waar veel werktuigbouwkundige in komen te werken.

  • Salaris: wat verdient een werktuigbouwkundige (en wat is het startsalaris hbo werktuigbouwkunde?)?
  • Een werktuigbouwkundige verdient gemiddeld €3275,- bruto per maand. De salarisrange ligt tussen €2785,- en €3770,- bruto per maand.

Startsalaris hbo werktuigbouwkunde

Een hbo werktuigbouwkundige verdient gemiddeld €3410,- bruto per maand. Ben je net startent, dan verdien je als junior €3160,- bruto gemiddeld per maand. Als wo werktuigbouwkundige verdien je gemiddeld €3425,- bruto per maand. Het startsalaris hbo werktuigbouwkunde ligt dus gemiddeld tussen de €3160,- bruto en €3410,- bruto per maand.

Als je net op de arbeidsmarkt komt als werktuigbouwkundige en je hebt geen werkervaring, dan kun je ook een traineeship volgen. Als trainee in de WTB verdien je gemiddeld €2464,- bruto per maand. Wanneer je een vast contract hebt verdien je aanzienlijk meer (€3300,- bruto per maand). Dat geldt ook voor als je als werktuigbouwkundige gedetacheerd wordt (€3285,- bruto per maand). Het voordeel van detachering is dat je op verschillende plekken bij verschillende klanten komt te werken en dat je daarmee een ervaring in diverse branches kan opdoen.

1. Wat verdient een engineer hbo?

Zoals gezegd gaan veel afgestudeerde werktuigbouwkundigen aan de slag als engineers. Een engineer die bijvoorbeeld de opleiding hbo werktuigbouwkunde heeft gedaan verdient gemiddeld €3485,- bruto per maand.

2. Wat verdient een engineer WO?

Een afgestudeerde WO werktuigbouwkundige die aan de slag wil als engineer verdient aanzienlijk meer dan een hbo afgestudeerde engineer. Een WO engineer verdient gemiddeld €3930,- bruto per maand.

3. Salaris junior engineer

Als junior engineer verdien je gemiddeld €3195,- bruto per maand en en als senior verdien je gemiddeld €3495,- bruto per maand. Doe je een traineeship in engineering dan verdien je gemiddeld €2635,- bruto per maand. Als jij je als engineer laat detacheren dan verdien je aanzienlijk meer. Je verdient dan gemiddeld €3480,- bruto per maand.

Startsalaris hbo werktuigbouwkunde

Vacatures werktuigbouwkundige

JACkLING Engineering heeft werktuigbouwkundige vacatures op alle niveaus. Als je een mbo opleiding richting WTB hebt gedaan kan je bij JACkLING aan de slag als monteur machinebouw. Heb je al wat meer ervaring als monteur in de WTB? Dan kan je aan de slag als montageleider.

Heb je een hbo-opleiding in werktuigbouwkunde gedaan (of relevante HTS opleiding), dan kan je bijvoorbeeld aan de slag als service coördinator werktuigbouw.

Heb je een wo-opleiding richting werktuigbouwkunde gedaan, dan kan je aan de slag als aankomende projectleider in werktuigbouw constructies. We vinden het belangrijk dat jij uitgedaagd wordt en jezelf als persoon, maar ook vakkundig ontwikkelt.

JACkLING vindt het belang dat je door kan groeien, dus ook met een relevante mbo-opleiding kan je doorgroeien van montageleider, naar werkvoorbereider en dan naar projectleider.

Als je bij JACkLING van start gaat zoeken we een uitdagend project bij een toonaangevende klant die bij je past. We maken een persoonlijk ontwikkelingsplan en geven je de mogelijkheid om jezelf verder te ontwikkelen aan de hand van cursussen, of het nu gaat om vakinhoudelijk meer kennis opdoen of om leiderschapsstijlen wij helpen je erbij.

Bekijk hier onze openstaande vacatures

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.