Urenportals: Klant | Medewerker

Loodgieter worden? Dat word je zo!

Wil je een loodgieter worden? Na het lezen van dit artikel weet jij precies wat een loodgieter doet, wat je allemaal moet kunnen en hoe jij de beste start in dit vakgebied kan maken.

In dit artikel delen we al onze kennis zodat jij gelijk aan de slag kan! Als techniekexperts hebben we al veel tevreden loodgieters aan het werk geholpen. Wie weet ben jij de volgende.

Wat doe je als loodgieter?

Naast de vraag “Hoe moet je loodgieter worden?” krijgen we ook vaak de vraag “Wat doe je als loodgieter?”. De laatste 150 jaar is erg veel veranderd voor loodgieters/installatiemonteurs. Huizen en bedrijfspanden zijn veranderd en mensen hebben veel complexere installaties in huis. Gelukkig is het werk van een loodgieter daardoor erg uitdagend en gevarieerd.

Als loodgieter voer je de volgende werkzaamheden uit:

 • Aanleggen, onderhouden en repareren van verwarmingsinstallaties
 • Aanleggen, onderhouden en repareren van waterleidingen
 • Aanleggen, onderhouden en repareren van rioleringen
 • Aanleggen, onderhouden en repareren van sanitair
 • Onderhoud en aanleg van cv-ketels

Je bent dus breed inzetbaar als loodgieter. Herken jij jezelf in de werkzaamheden en ben je enthousiast? Bekijk dan onze loodgieter vacatures!

Soms werk je bij een particulier thuis aan een nieuwe badkamer. Andere dagen werk je aan de aanleg van riolering op een industriegebied. Je kan overal aan de slag waar je te maken hebt met installaties van verwarming, waterleidingen, riolering en sanitair.

Loodgieter worden?

Hoe word je loodgieter? Om installatiemonteur/loodgieter te worden moet je jezelf verdiepen in specifieke installaties. Installaties zijn complex en specialistisch, bovendien volgen nieuwe ontwikkelingen elkaar snel op.

Er bestaat geen opleiding tot loodgieter meer. In plaats daarvan kan je op een regionale opleiding in de installatietechniek de specialisatie loodgieter kiezen of bij een werkbedrijf in de leer gaan. Je moet heel precies kunnen werken, goed met mensen om kunnen gaan en goed zijn in zelfstanding plannen.

Je moet je ook continu blijven ontwikkelen en op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen. Als je al loodgieter bent, ben je nooit uitgeleerd. Je kan via een werkgever of een opleidingsinstelling cursussen volgen.

Salaris loodgieter

Het salaris van een loodgieter is een onderwerp dat veel mensen interesseert. Je wilt natuurlijk weten wat je verdient als loodgieter zijnde! In Nederland ligt het gemiddelde salaris voor een loodgieter rond de €2.780,- bruto per maand. Het salaris loodgieter kan natuurlijk ook verschillen. Het hangt af van een aantal factoren zoals ervaring, vakmanschap, het type opdrachten waaraan je werkt en je dienstverband (zzp’er, vast dienstverband, etc.).

 • Ervaring en vakmanschap: In deze branche worden ervaring en vakmanschap zeer op prijs gesteld. Een loodgieter met meerdere jaren ervaring en aanvullende certificaten kan rekenen op een hoger salaris dan iemand die net is begonnen. Het beheersen van specifieke vaardigheden, zoals werken met duurzame materialen of kennis van geavanceerde verwarmings- en koelsystemen, kan ook je salaris verhogen.
 • Type opdrachten: Het soort opdracht kan eveneens invloed hebben op je inkomsten. Grote commerciële projecten betalen vaak meer dan kleinschalige residentiële klussen. Specialisatie in een bepaald soort werk, zoals industriële installaties of historische renovaties, kan ook leiden tot een hoger salaris.
 • Dienstverband: Je dienstverband speelt ook een rol; een loodgieter in vaste dienst heeft naast zijn of haar salaris vaak ook andere voordelen zoals een pensioenregeling en vakantiegeld. Een zelfstandige loodgieter kan hogere tarieven rekenen, maar moet ook eigen kosten dekken en heeft minder financiële zekerheid.
 • Groeiende marktbehoefte: Het is belangrijk om op te merken dat er momenteel een groot tekort is aan gekwalificeerde loodgieters in Nederland. Dit biedt bestaande en toekomstige loodgieters aanzienlijke groeikansen, zowel in termen van salaris als carrièreontwikkeling.
 • Werkomgeving en soft skills: Als loodgieter werk je op een breed scala aan locaties, van woningen en kantoren tot industriële complexen. Dit betekent dat je niet alleen technisch bekwaam moet zijn, maar ook flexibel en klantgericht. Het vermogen om deadlines te halen en de wensen van de klant effectief om te zetten naar praktische oplossingen kan je reputatie — en daarmee je inkomstenpotentieel — aanzienlijk verbeteren.
loodgieter worden

Beschrijving van een dag werk

Vaak zit je bij particulieren thuis om hun lekkage op te lossen, een cv-ketel te installeren of een nieuwe badkamer aan te sluiten. Andere dagen ga je aan de slag bij zakelijke opdrachtgevers waar je divers installatie- en loodgieterswerk doet op industriegebieden en nieuwbouwprojecten.

Jij verzorgt het onderhoud aan onder andere gashaarden, cv-ketels, boilers en mechanische ventilatie systemen. Kortom, geen dag is het zelfde en je bent altijd onderweg. Daarom is het – als je een loodgieter wilt worden – wel zo handig om een rijbewijs te hebben.

Tips en adviezen voor aspirant loodgieters

Het kiezen van een carrière als loodgieter kan zeer lonend zijn, en als detacheringsbureau zijn wij er om je te helpen slagen. Hier zijn enkele tips en adviezen om je op weg te helpen naar een succesvolle loopbaan in de loodgieterij.

Hoe bouw je een succesvolle carrière op?

Een succesvolle loodgieter worden begint natuurlijk bij het begin van je carrière.

Je carrière als loodgieter kan echt bloeien als je de juiste stappen zet. Begin met het leggen van een solide basis door de juiste opleiding en certificering te behalen. Wees altijd leergierig en grijp kansen voor bijscholing aan. Daarnaast is het belangrijk om een goede werkethiek te hebben, betrouwbaar te zijn en een reputatie op te bouwen van kwaliteitswerk. Vergeet niet dat tevreden klanten de beste vorm van reclame zijn!

Netwerken en lidmaatschap van vakorganisaties

Netwerken is cruciaal in elk beroep, en loodgieter zijn is geen uitzondering. Sluit je aan bij relevante vakorganisaties en forums. Dit stelt je niet alleen in staat om waardevolle contacten te leggen, maar ook om ervaringen uit te wisselen, advies te krijgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de branche. Wij bij JACkLING kunnen je ook helpen met het leggen van de juiste connecties en het vinden van waardevolle netwerkmogelijkheden.

Blijf op de hoogte van de laatste trends en technologieën

De wereld van de loodgieterij is dynamisch en evolueert voortdurend. Het is essentieel dat je je kennis up-to-date houdt en leert over de nieuwste technologieën, gereedschappen en best practices. Abonneer je op vakbladen, volg blogs en neem deel aan workshops en seminars. Door voortdurend te leren en je vaardigheden te verbeteren, zet je jezelf op het pad naar succes.

Tot slot, vergeet niet dat wij hier zijn om je te ondersteunen. Of je nu op zoek bent naar de juiste opleiding, netwerkmogelijkheden of de nieuwste trends in de loodgieterij, wij staan voor je klaar om je te helpen slagen in je carrière.

Maak de beste start als loodgieter

Loodgieters hebben zowel een opleiding als praktijkkennis nodig.

 1. Bij de opleiding installatietechniek met de juiste specialisatie leer je alle noodzakelijke vaardigheden om een loodgieter te worden.
 2. Het is belangrijk ook praktijkervaring op te doen voordat je als erkende vakman aan de slag gaat. Opleidingen combineren vaak lessen in de klas met praktijkervaring. Deze programma’s duren over het algemeen vier of vijf jaar. Het voordeel hiervan is dat je gelijk inkomen hebt tijdens de opleiding.
 3. Als je een start hebt gemaakt, kan je via JACkLING Engineering aan de slag. We hebben verschillende loodgieter vacatures open staan.

Bij JACkLING vinden wij opleidingen ontzettend belangrijk. Je bent namelijk nooit uitgeleerd! Daarom bieden we zelf ook mooie doorgroeimogelijkheden aan. Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen en hoe je jouw carrière het beste voort kunt zetten? Neem contact met ons op.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.