Urenportals: Klant | Medewerker
vacatures engineering

Werkgeluk als succesfactor: De voordelen voor organisaties en medewerkers

Onze werkplek is een plek waar we vaak veel tijd doorbrengen. Inclusief reistijd kan het soms zelfs meer zijn dan de tijd die we thuis doorbrengen. Het verhogen van werkgeluk zorgt niet alleen voor meer plezier op het werk, maar ook voor meer energie, motivatie en creativiteit. Hieronder lees je waarom een verhoging van het werkgeluk nog meer belangrijk is.

De definitie van werkgeluk

Werkgeluk. Werknemersgeluk. Werkgeversgeluk. Levensgeluk. Geluk.

Werkgeluk heeft betrekking op het geluk dat je ervaart op de werkvloer. Er is geen eenduidige definitie van werkgeluk, omdat het voor iedereen anders is. Toch kun je jezelf afvragen hoe je je voelt op kantoor, hoe blij je bent met je baan en hoe gevarieerd je werk is. Word je voldoende uitgedaagd en heb je een goede balans tussen werk en privé? Dit zijn allemaal factoren die van invloed zijn op je werkgeluk.

Waarom werkgeluk een prioriteit zou moeten zijn

Een verhoging van werkgeluk is belangrijk om verschillende redenen. Zowel voor de medewerkers als voor de organisatie kan een toename van werkgeluk leiden tot positieve uitkomsten. Hier zijn enkele redenen waarom werkgeluk belangrijk is en waarom het een prioriteit zou moeten zijn voor veel bedrijven:

  • Productiviteit: Gelukkige medewerkers zijn vaak productiever. Ze zijn gemotiveerder om hun taken efficiënt uit te voeren, wat kan leiden tot betere resultaten voor het bedrijf.
  • Betrokkenheid: Medewerkers die gelukkig zijn op het werk, voelen zich meer betrokken bij hun werk en hun organisatie. Dit kan leiden tot een hogere loyaliteit en een grotere bijdrage aan het succes van het bedrijf.
  • Creativiteit en innovatie: Gelukkige medewerkers zijn meestal creatiever en beter in staat om met innovatieve oplossingen te komen. Een positieve werkomgeving kan het innovatievermogen van een organisatie stimuleren.
  • Minder verloop: Medewerkers die tevreden zijn met hun werk, zijn minder geneigd om hun baan op te zeggen. Dit kan leiden tot lagere kosten voor werving en opleiding, evenals een betere personeelsbehoud.
  • Gezondheid en welzijn: Werkgeluk is sterk verbonden met de algehele gezondheid en het welzijn van medewerkers. Gelukkige medewerkers hebben meestal minder stress, wat kan leiden tot een betere gezondheid en minder ziekteverzuim.
  • Positieve werkcultuur: Een gelukkige werkomgeving draagt bij aan een positieve werkcultuur, wat aantrekkelijk is voor zowel huidige als potentiële medewerkers. Dit kan helpen bij het aantrekken en behouden van talentvolle medewerkers.
  • Klanttevredenheid: Gelukkige medewerkers zijn vaak meer gemotiveerd om uitstekende klantenservice te bieden, wat kan leiden tot tevredener klanten en een sterker merkimago.

Hoe kun je jouw werkgeluk verhogen?

Het verhogen van je werkgeluk is niet alleen jouw verantwoordelijkheid, maar het management speelt hier ook een grote rol in. Het management moet namelijk openstaan voor het verhogen van het werkgeluk van het personeel. Is er ruimte voor opleidingen binnen je bedrijf, zodat het mogelijk is om jezelf door te ontwikkelen? Worden jij en je collega’s gehoord en gezien of heerst er een angstcultuur waar niet wordt ingegrepen? En ga zo maar door.

Een stap verder dan werkgeluk

Ruud Veenhoven, ook wel de ‘geluksprofessor’ van Nederland genoemd, doet sinds de jaren ‘70 onderzoek naar levensvoldoening en geluk. Deze onderzoeken worden gepubliceerd in The World database of Happiness.

Met inmiddels decennialange onderzoekservaring op zak, ziet Veenhoven dat er meer wordt ingezet op werkgeluk nu er veel schaarste is op de arbeidsmarkt. Hij zegt: “Plezier in je werk maakt het leven nog leuker, maar wat eigenlijk belangrijker is: als je plezier hebt in je leven, vind je je werk meestal ook leuker. Werkgevers denken dat werknemerstevredenheid alleen te bereiken is door hun werkgeluk te verbeteren. Het blijkt echter dat productiviteit van medewerkers veel meer afhangt van hun levensvoldoening dan hun arbeidsvoldoening.”

Om die reden zetten Bowers & Jackling zich in op het verhogen van het levensgeluk van de medewerkers door middel van het gelukstraject. Hierbij wordt gekeken naar 15 universele factoren die bijdragen aan geluk en wordt er gepersonaliseerde begeleiding geboden om het levensgeluk van medewerkers te verhogen. Het doel is om het personeel 10% gelukkiger, 10% blijer en 10% energieker te maken binnen 1-2 jaar.

Als je op zoek bent naar een baan in de techniek en werkgeluk belangrijk vindt, bekijk dan eens de openstaande vacatures of doe een open sollicitatie. Wij gaan graag met je in gesprek om te kijken naar de mogelijkheden. Samen zorgen we ervoor dat je met plezier naar je werk gaat en ook buiten het werk gelukkiger bent.