Urenportals: Klant | Medewerker

Werknemersgeluk: 7 gouden tips om dit te verhogen

Een gelukkige medewerker is productiever, enthousiaster, energieker en ze doen meer voor je bedrijf. Het klinkt dus logisch om direct in te zetten op het verhogen van werknemersgeluk. Maar wat blijkt? Veel werkgevers doen dit niet. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de Nederlandse medewerkers liever een andere baan zou hebben. Tijd om hier wat aan te doen!

Werknemersgeluk bestaat uit 15 geluksfactoren, waarvan één onderdeel werkgeluk is. Als pionier op werknemersgeluk hebben we hieronder 7 gouden tips om werkgeluk te verhogen onder je medewerkers.

1. Bied je medewerkers mogelijkheden voor professionele groei

Niemand is ooit uitgeleerd, ook jouw medewerkers niet. Veel mensen hebben de ambitie om te groeien, zowel persoonlijk als in hun carrière. Geef jouw medewerkers de mogelijkheid om interessante cursussen te volgen en om zich professioneel te ontwikkelen. Dit zal niet alleen ten goede komen op de werkvloer, maar ook op persoonlijk vlak van jouw medewerkers.

2. Betrek je medewerkers bij besluitvorming

Niet alleen het management heeft goede ideeën, ook het personeel op de werkvloer en daarbuiten kan waardevolle input geven. Zij hebben immers een goed beeld van wat er speelt in de markt. Geef hen daarom de ruimte om beslissingen te nemen en laat hen meedenken. Het gevoel van gehoord en gezien worden is essentieel.

3. Geef je medewerkers meer vrijheid en autonomie

Het gevoel van vrijheid en autonomie zorgt voor een hoger gevoel van geluk. Dit kan ook toegepast worden op de werkvloer. Kunnen medewerkers bijvoorbeeld hun werktijden flexibel indelen? Mogen ze zelf beslissen hoeveel vrije dagen ze per jaar opnemen? Is er ruimte voor het opbouwen van tijd-voor-tijd? Bepalen ze zelf de duur van hun pauzes? Kunnen medewerkers gebruik maken van een jaarlijks budget om in te zetten op een manier die zij passend vinden? En ook belangrijk: kunnen medewerkers zelfstandig keuzes maken zonder iedere keer toestemming te hoeven vragen. Er zijn talloze manieren om medewerkers meer vrijheid en autonomie te geven.

4. Zorg voor de gezondheid van je medewerkers

Het is lastig om je als werkgever te bemoeien met de gezondheid van medewerkers, je kunt ze immers niet dwingen om dagelijks een salade te eten. Wel is het zo dat medewerkers die gezond zijn (zowel fysiek als mentaal), beter in hun vel zitten en beter presteren.

Als werkgever kun je medewerkers de mogelijkheid bieden om een sportabonnement af te sluiten met bedrijfsfitness, meer gezonde en betaalbare opties aanbieden in de kantine of een op maat gemaakt gezondheidsprogramma voorstellen als daar behoefte aan is.

Ook de mentale gezondheid van medewerkers verdient aandacht. Hoe is de werkdruk? Zijn er te weinig medewerkers waardoor anderen overwerkt raken? Of zijn er medewerkers die in plaats van een burn-out een bore-out kunnen krijgen?

Binnen het gelukstraject van Bowers&Jackling kwam er bij diverse personeelsleden naar voren dat het interessant zou kunnen zijn om een bloedtest te doen. Uit deze tests bleek dat er intoleranties en vitaminetekorten aanwezig waren. Door inzicht te geven in een ander voedingspatroon en de vitaminesupplementen te betalen vanuit het bedrijf, kan er gewerkt worden aan de gezondheid.

5. Evenwicht tussen werk en privéleven

Een goede balans tussen werk en privé houdt in dat er naast de tijd en energie die wordt besteed aan werkzaamheden, ook voldoende tijd en energie overblijft voor privézaken zoals hobby’s. Als jouw medewerkers veel moeten overwerken en er daardoor minder tijd en energie overblijft voor privézaken, is het tijd om processen anders in te richten, meer medewerkers aan te nemen en een betere balans te vinden.

6. Zorg voor een inspirerende bedrijfscultuur

Een bedrijfscultuur waarin angst de boventoon voert, kan funest zijn voor de werksfeer. Als er een manager is die op autoritaire wijze zijn/haar wil oplegt en andere medewerkers niet durven op te komen voor hun mening, is het hoog tijd om hier verandering in te brengen. Een dergelijke werksfeer kan namelijk leiden tot een vertrek van waardevolle medewerkers.

Een inspirerende bedrijfscultuur stimuleert medewerkers om zichzelf te zijn en zich te ontwikkelen. Dit betekent niet dat er geen kritiek gegeven mag worden, maar het is wel belangrijk dat er een open cultuur is waarin men zich vrij voelt om ideeën te uiten en constructief samen te werken.

7. Laat je collega’s elkaar helpen

Het doen van iets goeds voor een ander (hoe klein ook) zorgt voor een beter gevoel bij jezelf. Dit principe kun je toepassen op de werkvloer. Zorg voor een bedrijfscultuur waarin collega’s elkaar om hulp kunnen vragen en waarin verschillende afdelingen goed met elkaar kunnen samenwerken. Kennis is het enige wat groeit als je het deelt, dus stimuleer je medewerkers om informatie uit te wisselen en elkaar te helpen waar nodig.

Werken bij een werkgever die geeft om werknemersgeluk

Zoals gezegd zetten we binnen Bowers&Jackling veel in op werknemersgeluk. Dit doen we door te luisteren naar onze medewerkers op de werkvloer en hen mee te laten beslissen. We gaan ook nog een stap verder dan dit. We zijn bezig met een gelukstraject waarbij we het werknemersgeluk (en het levensgeluk en werkgeluk) van onze medewerkers met 10% willen verhogen binnen 2 jaar tijd.

Iedereen binnen ons bedrijf mag vrijwillig meedoen aan het gelukstraject. Na de 0-meting gaan we in gesprek met onze medewerkers en bespreken we de resultaten met hen. Vervolgens krijgen zij een uitgebreid gepersonaliseerd programma om te kijken waar zij zichzelf op kunnen verbeteren.

Wil je ook werken bij een werkgever die het anders aanpakt? Bekijk onze openstaande vacatures!

Ga aan de slag in de techniek

Werken bij een werkgever die het echt anders doet? Kom bij ons werken! Bekijk onze openstaande techniek vacatures of doe een open sollicitatie.