Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is werktuigbouwkunde?

Een vraag die we vaker gesteld krijgen is “Wat is werktuigbouwkunde?”.

Werktuigbouwkunde is een specialistische branche binnen de techniek sector waar professionals zich bezighouden met het ontwerp, verbeteren, controleren en bedienen van machines. Vaak wordt deze branche ook de WTB-branche genoemd. Binnen deze branche staan machines die iets laten bewegen, optillen, analyseren of wegen centraal.

Overal waar je loopt zie je wel iets wat te maken heeft met werktuigbouwkunde; voertuigen, motoren, medische apparatuur of grote industriële machines. De professionals die deze ontwerpen en zorgen dat deze naar behoren werken heten werktuigbouwkundigen. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van de wiskunde, scheikunde en natuurkunde.

Waar werken werktuigbouwkundigen?

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat is werktuigbouwkunde?”, wil je vast wel weten waar werktuigbouwkundige werken. Aangezien de werktuigbouwkunde erg breed is, hebben ze deze branche opgesplitst in enkele specialisaties. Hieronder worden enkele van deze in het kort besproken.

  • Automotive engineering: Je houdt je bezig met alle techniek die te maken heeft met wegvoertuigen, denk aan auto’s en motoren. Je bent verantwoordelijk voor een veilige en efficiënte werking en begrijpt hoe het voertuig van voor tot achter in elkaar zit.
  • Materiaalkunde: Je verdiept je in verschillende materialen en test ze uit bij verschillende producten om te onderzoeken wat de beste en duurzaamste optie is. Je moet begrijpen wat bepaalde materialen onder sommige omstandigheden zullen doen.
  • Lucht- en ruimtevaarttechniek: Je houdt je bezig met alle techniek die te maken heeft met vliegtuigen en ruimtevaartuigen. Hierbij let je op de specifieke veiligheidsvoorschriften waar de vaartuigen verplicht aan moeten voldoen.
  • Thermische engineering: Je verdiept je in thermodynamische principes zoals warmteoverdracht en energieconversie. Denk hierbij aan projecten met koelsystemen en airconditioning.
  • Biomedische technologie: Je bent verantwoordelijk voor het ontwerpen en testen van medische apparatuur die bijvoorbeeld in ziekenhuizen wordt gebruikt. Om succesvol binnen de biomedische technologie te zijn is het belangrijk dat je ook basiskennis hebt over geneeskunde en biologie.

Als werkbouwkundige kun je dus op heel veel verschillende locaties werken. Van functies bij de marine tot bij een fabrikant, er zijn genoeg locaties om uit te kiezen.

Wat is werktuigbouwkunde en wat zijn de werkzaamheden?

Omdat er zoveel verschillende functies binnen de werktuigbouwkunde zijn, is er geen specifieke lijst van werkzaamheden die iedere werkbouwkundige moet voltooien. Over het algemeen krijg je vooral te maken met:

  • Het uitwerken van nieuwe technische ideeën
  • Het bedenken van oplossingen die een ontwerp mogelijk maken
  • Het maken van technische tekeningen
  • Kwaliteitseisen van het apparaat controleren

De specifieke werkzaamheden van jouw functie zal je in de sollicitatie zelf terugvinden. Vaak werk je in deze functie samen met ingenieurs, projectleiders en andere bouwkundigen.

Wat is het salaris van een werktuigbouwkundige?

Wanneer je net bent afgestudeerd en begint als werkbouwkundige, moet je rekening houden met een gemiddeld salaris van €1.900 per maand. Zodra je ervaring opdoet zal dit bedrag meegroeien, een werkbouwkundige met vijf jaar ervaring zit al snel op een gemiddeld salaris van €3.000 per maand. Er zijn naast ervaring ook nog andere factoren die meespelen in het salaris, zoals leeftijd, vakbekwaamheid en locatie. Zo verdient een werktuigbouwkundige in de randstad meer als iemand in het noorden.

Hoe word je een werktuigbouwkundige?

Goed om te weten wat een werktuigbouwkundige is, maar hoe wordt je dit eigenlijk?

Om een werktuigbouwkundige te worden moet je een hbo- of wo-opleiding Werktuigbouwkunde volgen. Tijdens deze vierjarige opleiding volg je voornamelijk vakken als mechanica, dynamica en systeemkunde, maar krijg je ook lessen in 3D-tekenen en duurzaamheid. Dit laatste zal een steeds grotere rol in opleidingen spelen aangezien duurzaamheid elk jaar belangrijker wordt. Na deze studie kun je er voor kiezen om een master of extra cursus te volgen in één van de specialisaties.

Wanneer je bovenstaande opleiding niet hebt gevolgd kun je er ook voor kiezen om stage te lopen of vrijwilligerswerk te doen om alsnog een baan binnen de werktuigbouwkunde te bemachtigen. Op deze manier leer je van professionals terwijl je al aan de slag gaat met de werkzaamheden. En wie weet houd je er nog een leuke vaste baan aan over.

Ga aan de slag met werktuigbouwkunde

Bij Jackling zijn we altijd op zoek naar professionals binnen de werktuigbouwkunde. Ben jij analytisch, accuraat, innovatief en detailgericht? Dan zijn we op zoek naar jou. Naast diverse werktuigbouwkunde vacatures hebben we ook genoeg andere technische vacatures openstaan. Wie weet zit jouw droomvacature er wel tussen… Word jij een onmisbare schakel tussen de maatschappij en nieuwste technologische ontwikkelingen?

Naast deze blog “Wat is werktuigbouwkunde?” hebben we veel meer geschreven over diverse technische beroepen. Scroll naar beneden om meer blogs te lezen.

Liever een baan in de bouw? Bekijk dan de vacatures van ons zusterbedrijf Bowers.nl.

Ga aan de slag in de techniek

Bekijk onze openstaande techniek vacatures of doe een open sollicitatie.