Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een tekenaar werktuigbouwkunde?

Een vraag die we vaak krijgen is: “Wat is een tekenaar werktuigbouwkunde?”.

Als tekenaar werktuigbouw werk je bijvoorbeeld voor een installatiebedrijf of een adviesbureau. Je maakt tekeningen van producten voor machines of andere werktuigbouwkundige installaties. Deze tekeningen maak je bijvoorbeeld in een AutoCAD programma, dat kan zowel in 2D als 3D zijn. In de tekeningen zet je welke maten de producten of onderdelen van de producten moeten krijgen.

Als tekenaar werktuigbouwkunde werk je vaak alleen aan projecten. Voor grootschalige projecten kan het zijn dat je ook in teamverband werkt.

Competenties tekenaar werktuigbouwkunde

Als tekenaar werktuigbouwkunde beschik je over goede communicatieve vaardigheden. Je bent veel aan het communiceren of in overleg met verschillende afdelingen. Zo moet jij het idee helder op de tekening krijgen en moeten de monteurs jouw tekening goed kunnen begrijpen. Verder heb je wiskundig en technisch inzicht, omdat je zoals gezegd veel met maten en andere technische specificaties werkt. Kortom, als tekenaar werktuigbouwkunde zorg jij voor de perfecte technische tekening.

In welke branche opereer je?

Je werkt vindt vooral plaats in de metaalproductenindustrie, machinebouw of transportmiddelenindustrie. Jouw technische tekeningen dienen als het ontwerp van het product of van het onderdeel van het product. Je kan bijvoorbeeld ontwerpen maken van centrale verwarmings-, luchtbehandelings- en airconditioningsystemen of van gas- en drinkwaterinstallaties. Jouw werk is dus zeer divers als tekenaar.

Salaris werktuigbouwkundig tekenaar

Naast de vraag “Wat is een tekenaar werktuigbouwkunde?” krijgen wij ook vaak de vraag “Wat is het salaris van een werktuigbouwkundige tekenaar?”. Voor het salaris van werktuigbouwkundig tekenaar nemen we het salaris van een technisch tekenaar via Werkzoeken.nl als uitgangspunt. Een technisch tekenaar verdient gemiddeld €2955,- bruto per maand.

Salarisrange

De salarisrange ligt tussen de €2515,- en €3400,- bruto per maand. Als je als technisch tekenaar een universitaire (€3030,- bruto per maand) of hbo-opleiding (€2935,- bruto per maand) gedaan hebt verdien je aanzienlijk meer dan wanneer je een mbo-opleiding (€2500,- bruto per maand) richting technisch tekenaar of werktuigbouwkunde gedaan hebt. Naast opleiding speelt ervaring ook een rol. Hoe meer ervaring je hebt als werktuigbouwkundig tekenaar, des te meer salaris je kan vragen.

Wanneer jij je als technisch tekenaar of tekenaar WTB laat detacheren verdien je ongeveer €3145,- bruto per maand. Bij een vast contract is dat gemiddeld €2955,- per maand. Bij een traineeship €2050,- bruto per maand.

Opleiding werktuigbouwkundig tekenaar

Om werktuigbouwkundig tekenaar te worden dien je minimaal de mbo-opleiding tekenaar werktuigbouw af te ronden. Op deze opleiding leer je met een CAD-tekenpakket technische tekeningen maken. Je leert verder hoe je de juiste productinformatie verzamelt en invoert in het tekenprogramma.

Als aankomend technisch tekenaar kan je ook de hbo-opleiding werktuigbouwkunde volgen. Hierbij volg je vakken zoals mechanica, wiskunde, ontwerpen, technisch tekenen, fabricagetechniek en besturingstechniek. Hierbij is het technisch tekeningen in de WTB een onderdeel van een bredere opleiding.

Wil je echt leren hoe je een product bedenkt, maakt en bestuurt als onderdeel van een machine, installatie of apparaat? Dan zou je de universitaire opleiding werktuigbouwkunde kunnen volgen. Met deze opleiding wordt je bouwkundig ingenieur of engineer werktuigbouw en kan je dus ook aan de slag als werktuigbouwkundig tekenaar.

Wat is een tekenaar werktuigbouwkunde

Werktuigbouwkunde tekenaar vacatures

Bij JACkLING Engineering kan je prima terecht als werktuigbouwkunde tekenaar. We hebben diverse opdrachten/projecten uit staan bij werktuigbouwkundige bedrijven. Of je nu als constructeur, bouwkundig ingenieur of technisch tekenaar werktuigbouwkunde aan de slag wil, wij bieden jou een passende functie. Bekijk hier onze tekenaar WTB vacatures.

Staat jouw functie er niet tussen of ga je liever aan de slag als tekenaar in de elektrotechniek of installatietechniek? Dat kan ook! Neem dan gewoon contact met ons op en wij gaan graag het gesprek met je aan over jouw mogelijkheden.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.