Urenportals: Klant | Medewerker

Wat is een constructiebankwerker?

We krijgen vaak de vraag “Wat is een constructiebankwerker?”. Er is momenteel grote vraag naar constructiebankwerker lassers. Bijna alle technische bedrijven die actief zijn in de metaalindustrie hebben hier wel een vacature voor open staan.

Een constructiebankwerker lasser is een technische vakman die werkzaam is in de techniek of metaalindustrie. Als constructiebankwerker lasser ben je bezig met het met monteren en lassen van verschillende constructies. Je werkt met verschillende materialen zoals aluminium, RVS, staal en hout. Als constructiebankwerker heb je te maken met staven, platen, buizen en profielmateriaal. Dit soort losse onderdelen worden door een constructiebankwerker bevestigt tot een product. Denk bijvoorbeeld aan een brug of spanten voor een gebouw.

De werkzaamheden van een constructiebankwerker bestaan voornamelijk uit lassen. De werkzaamheden moet heel precies gebeuren, dus het is heel erg belangrijk dat het heel zorgvuldig uitgevoerd wordt. Het kan namelijk grote gevolgen hebben als dit niet goed uitgevoerd wordt.

Verschil constructiebankwerker en lasser

Wat is het verschil tussen een constructiebankwerker en een lasser? Het zijn 2 verschillende werkzaamheden. Als constructiebankwerker lasser ben je naast lassen ook bezig met het bewerken van constructies. Hierbij moet je denken aan werkzaamheden zoals:

 • Zagen en verspanen van buizen, kokers, plaatwerk of onderdelen
 • Samenstellen van constructies
 • Buigen vanaf tekening van leidingwerk
 • Zetten, kanten en knippen van plaatmateriaal
 • Opbouwen van constructie delen of machineonderdelen

Om antwoord te geven op de vraag “Wat is een constructiebankwerker?”: je kunt deze functie zien als twee functies in 1.

Constructiebankwerker salaris

Wat verdient een constructiebankwerker? Een vraag die wij vaak te horen naast “Wat is een constructiebankwerker?”.

Als constructiebankwerker lasser werk je in bijna alle gevallen bij een bedrijf dat valt onder de CAO Metaal & Techniek (Kleinmetaal) of onder de CAO Metalektro (Grootmetaal). Op basis van je vakdiploma en je ervaringsjaren word je ingeschaald. Het maandsalaris met een niveau 2 diploma en geen ervaring is minimaal €2139,- bruto voor een 38-urige werkweek (vanaf 1 maart 2021).

Detacheringsbureaus en bedrijven kunnen hiervan positief van afwijken. Wanneer je als constructiebankwerker lasser aan de slag gaat verdien je al meer. Je ontvangt dan een gemiddeld salaris van €2543,- per maand op basis van een fulltime werkweek. Als Tig-lasser verdien je gemiddeld €2597,- per maand en als Mig/Mag lasser verdien je gemiddeld €2523,- per maand op basis van een fulltime werkweek. Bij JACkLING hebben we een gunstig salarishuis voor lassers. We schalen je salaris in naar wat je waard bent.

Wil je meer weten over het salaris van een constructiebankwerker/lasser? Wij hebben hier ook een uitgebreide blog over geschreven: Salaris lasser.

Constructiebankwerker vacatures

Nu je een antwoord hebt op de vraag “Wat is een constructiebankwerker?”, kun je opzoek zijn naar deze baan. Bij JACkLING hebben wij meerdere vacatures beschikbaar bij verschillende opdrachtgevers in verschillende regio’s. Bekijk onze vacatures:

Bekijk hier de constructiebankwerker vacatures

Zoals hierboven beschreven ga je als constructiebankwerker lasser aan de slag met het vervaardigen en monteren van metaalconstructies.

Een baan als constructiebankwerker is veelzijdig. Niet alleen werk je aan het vervaardigen en monteren van constructies, maar ook ben je inzetbaar als bijvoorbeeld lasser of houd je je bezig met andere bewerkingstechnieken zoals verspanen en versnijden. De werkzaamheden kunnen vanuit een fabriek gebeuren maar ook kan het zo zijn dat je de werkzaamheden op locatie moet uitvoeren.

Wat is een constructiebankwerker?

Functieomschrijving constructiebankwerker

Als constructiebankwerker/lasser ben je bezig met verschillende werkzaamheden, namelijk:

 • Lassen en vormen van metalen constructies;
 • Uitvoeren van bewerkingstechnieken zoals aftekenen, verspanen, zagen, versnijden, zetten, tappen, boren, ponsen, snijbranden, vijlen, knippen en slijpen;
 • Nabewerken van metaalconstructies op mechanische wijze (slijpen, borstelen of schuren) of chemische wijze (beitsen, passiveren, ontvetten);
 • Maken van verbindingen door middel van MIG-, MAG-, TIG-, elektrodelassen, autogeenlassen of een andere las-toepassing, op basis van tekeningen en/of werkinstructie.

Om aan de slag te gaan als constructiebankwerker lasser bij JACkLING vragen wij het volgende:

 • Afgeronde mbo-opleiding binnen de metaal. Bijvoorbeeld Constructiebankwerker, Apparatenbouwer of Werktuigbouwkunde;
 • 2 jaar ervaring met het zelfstandig samenstellen van constructie delen;
 • Mig/Mag en/of Tig lassen op minimaal niveau 2.

Bij JACkLING bieden wij het volgende:

Samen uit, samen thuis. Zo werkt het bij JACkLING. Wij doen ons best om jou datgene te geven wat jou succesvol maakt. Dit begint bij een goed salaris en daarnaast bieden wij:

 • Een hecht team met een prettige werksfeer
 • Mogelijkheid tot het volgen van lascursussen
 • Uitzicht op een vast contract
 • Persoonlijk contact in de vorm van een vaste projectmanager die jou kent
 • Gereedschap waar je mee gezien wilt worden en de PBM’s die je nodig hebt
 • Goed pensioen
 • Vrijdag middag borrels en gezellige team-uitjes

Wat zijn de baankansen?

Zoals eerder in dit artikel aangegeven is er momenteel een grote vraag naar constructiebankwerkers. Er is dus een heel gunstig arbeidsmarktperspectief voor dit beroep. Ook zijn er doorgroeimogelijkheden wanneer jij steeds meer vaardigheden beheerst en ervaring opbouwt. Zo kan je ook doorgroeien naar andere functies. Een constructiewerker zal veel eigen initiatief moeten tonen, wil hij in aanraking komen voor een andere functie binnen zijn bedrijf. Er ligt normaal gesproken geen doorgroeimogelijkheid klaar.

Vragen of hulp nodig?

Neem direct contact op, wij staan voor je klaar.