Urenportals: Klant | Medewerker

Wat doet een projectleider?

Wat doet een projectleider?

Als projectleider ben je eindverantwoordelijke voor projecten. Je hebt een breed takenpakket en geen dag is bij het uitoefenen van dit beroep hetzelfde. Een projectleider houdt ervan om de touwtjes in handen te nemen en een team te begeleiden. Ben jij benieuwd naar wat een projectleider allemaal doet? Wij vertellen je er meer over in dit artikel!

Soorten projectleiders

Er zijn verschillende soorten projectleiders en de taken die je precies uitvoert kunnen dan ook verschillen per sector waar je in werkt. Zo heb je bijvoorbeeld de:

  • Projectleider in de techniek: Bij JACkLING zijn we gespecialiseerd in banen in de techniek, je zal binnen onze vacaturebank dan ook functies tegen komen als projectleiders in de techniek. Denk hierbij aan de installatietechniek en de elektrotechniek.
  • Projectleider in de bouw: Ook in de bouw zijn er een hoop projectleiders nodig, die zijn aanwezig op de plaats van het bouwproject en leiden daar de vakmannen in de bouw. Vacatures voor deze functie vind je bij ons zusterbedrijf Bowers.
  • Projectleider in de ICT: In de ICT werk je vooral met computers en informatiesystemen.

Het takenpakket van een projectleider

Wat doet een projectleider nu gedurende de dag? Het takenpakket van een projectleider is erg afwisselend en breed. Er zijn een aantal taken die binnen een functie als projectleider eigenlijk niet kunnen ontbreken:

  • Het opstellen van projectdoelstellingen: Nadat er een nieuwe opdracht binnen is gekomen, kan het echte werk beginnen. Maar voordat het project daadwerkelijk in de praktijk start, is het van belang dat er projectdoelstellingen opgesteld worden en dit is jouw taak als projectleider. In de doelstellingen staan er zaken zoals wanneer moet het project afgerond zijn en hoelang is hiervoor de tijd.
  • Het maken van begrotingen: Je houd je ook bezig met het financiële plaatje van het project, je bent verantwoordelijk voor de financiële planning van het project en maakt een begroting bij de start van ieder project dat je begeleidt.
  • Het aansturen van het team: Het is belangrijk dat de juiste vakmensen op de projecten worden gezet. Het is jouw taak om de geschikte mensen te zoeken en hen aan te sturen, je maakt ze duidelijk wat hun taak is en zorgt ervoor dat iedereen weet wat er van hen verwacht wordt.
  • Het bijhouden van een planning: Uiteraard hoort er bij elk project een duidelijke planning, waarin staat wat wanneer uitgevoerd moet worden. Het bijhouden van de voortgang hoort hier natuurlijk ook bij. Mochten er bepaalde dingen niet volgens planning lopen of zijn er problemen, dan zorg jij voor een oplossing. Daarom is het belangrijk dat je in oplossingen kan denken.

Het inkomen van een projectleider

Het gemiddelde salaris van een projectleider in Nederland ligt tussen de €3466,- en €4592,- bruto per maand. Dit inkomen kan verschillen per opleidingsniveau, werkervaring, bedrijf, stad en regio. Zo verdient de gemiddelde projectleider in Breda €4315,- bruto per maand. Dit ligt een stuk hoger dan het gemiddelde inkomen bij deze functie in Eindhoven. Als we per provincie gaan kijken, liggen de salarissen in de provincie Noord-Holland het hoogst. Hier verdient een projectleider gemiddeld namelijk €4055,- bruto per maand.

Wat doet een projectleider

De kwaliteiten

Er zijn een aantal kwaliteiten die belangrijk zijn bij een baan als projectleider. Zo is het van belang dat je goed kan luisteren, je moet namelijk laten zien dat je betrokken bent bij het project en zo kan je de juiste vragen stellen aan het team en de klant.

  • Organiseren: De focus van een projectleider ligt op het organiseren. Je moet zelf georganiseerd zijn en er ligt behoorlijk wat op je bord als projectleider. Zo is het van belang dat je alles bijhoudt, beslissingen neemt, problemen oplost en het team op de juiste manier aanstuurt.
  • Detail gericht: Bij projecten zijn details, ongeacht hoe klein, erg belangrijk. En aangezien jij het project begeleidt, ben jij degene die hier extra goed op moet letten.
  • Probleemoplossend: Projecten gaan niet altijd zoals gepland en het komt dan ook regelmatig voor dat er zich bepaalde problemen voordoen en dit moet natuurlijk ook weer opgelost worden. Dit doet de projectleider.

Ga aan de slag als projectleider

Bekijk de openstaande projectleider vacatures of doe een open sollicitatie.